curcuma

Kurkuma – przyprawa życia.

W Europie stosowana jako przyprawa, w krajach Dalekiego Wschodu – również jako lekarstwo na wiele schorzeń. W instytutach na całym świecie trwają badania nad wartościami tego naturalnego składnika pochodzenia roślinnego. Do tej pory udowodniono przeciwzapalne, antybakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwnowotworowe, antyoksydacyjne i antyseptyczne właściwości kurkumy.

Według ekspertów WHO (Światowej Organizacji Zdrowia) spożywane posiłki mają duży wpływ na prawdopodobieństwo występowania chorób nowotworowych. Zgodnie z ich badaniami wysoko przetworzona i bogata w konserwanty, sole oraz tłuszcze kuchnia amerykańska odpowiada aż za 50% zachorowań. Co ciekawe, w przypadku Hindusów liczba nowotworów jest nieporównywalnie niższa niż w krajach zachodnich. Chorują dziewięć razy rzadziej na raka okrężnicy, pięć razy rzadziej na raka piersi, dziesięć razy rzadziej na nowotwór nerek oraz osiem razy rzadziej na nowotwór płuc – mimo częstego palenia papierosów. Kuchnia hinduska jest bogata w przyprawy o właściwościach przeciwnowotworowych, m.in. w kurkumę. Rzadko natomiast występuje w niej mięso.

Jak używać kurkumy?

Przyswajalność kurkumy przez organizm jest stosunkowo niska. Wzrasta (nawet kilka tysięcy razy), jeśli jest spożywana w towarzystwie pieprzu, papryki albo chili. Dlatego też występuje zazwyczaj w pikantnych potrawach. Zaletą kurkumy jest jej uniwersalność. Możesz z powodzeniem dodawać ją do zup, ryżu, kaszy jaglanej, omletów, jajecznicy, wypieków, dipów i dressingów do sałat, sałatek na bazie oliwy.

Z czego wynika wyjątkowość kurkumy?

Najważniejszym związkiem chemicznym występującym w kurkumie jest kurkumina. Odpowiada ona nie tylko za pomarańczową barwę kłącza, ale jest też silnym przeciwutleniaczem. Tworzy więc barierę, która chroni organizm przed wolnymi rodnikami, zwiększającymi ryzyko rozwoju nowotworów oraz przyspieszającymi proces starzenia się skóry. Kurkumina ma właściwości przeciwwirusowe, przeciwzapalne oraz antybakteryjne – jest więc naturalnym antybiotykiem.

W kurkumie występują również olejki eteryczne, witamina C oraz sole mineralne.

Inne właściwości zdrowotne kurkumy

Pozytywne właściwości tej przyprawy można wymieniać bez końca. Po pierwsze wpływa korzystnie na trawienie – zapobiega wzdęciom, hamuje wydzielanie soku żołądkowego i ma działanie przeciwwrzodowe. Wspomaga też pracę wątroby (chroni komórki wątroby i przyspiesza ich regenerację, pobudza wydzielanie żółci, niezbędnej do trawienia tłuszczów) oraz poprawia pracę mózgu (stymuluje nerwowe komórki macierzyste do namnażania i różnicowania). Wreszcie, kurkuma uznawana jest za przyprawę, która wzmacnia odporność, pomagając organizmowi w niszczeniu wielu chorobotwórczych bakterii. Nie bez przyczyny jest więc nazywana przyprawą życia.