curcuma

Kurkuma – przyprawa życia.

W Europie stosowana jako przyprawa, w krajach Dalekiego Wschodu – również jako lekarstwo na wiele schorzeń. W instytutach na całym świecie trwają badania nad wartościami tego naturalnego składnika pochodzenia roślinnego. Do tej pory udowodniono przeciwzapalne, antybakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwnowotworowe, antyoksydacyjne i antyseptyczne właściwości kurkumy.

sesja homemade 2 (1)

Rodzaje makaronów – od A do Z.

Mimo że makaron jest jednym z podstawowych składników dań kuchni włoskiej, to jego korzenie sięgają nieco dalej, bo aż do Chin. Istnieją dziesiątki, a nawet setki rodzajów makaronów, a ich nazwy są zazwyczaj ściśle związane z regionami we Włoszech. Poniżej znajdziesz makaronowy alfabet, a w nim najpopularniejsze odmiany tego produktu!

warzywa-w-diecie

Dieta wspomagająca pamięć i koncentrację.

Wakacje są okresem, w którym ubywa nam obowiązków. Nie uczęszczamy do szkoły, nie mamy zajęć na uczelni, trwa sezon urlopowy. Jednak już za chwilę część z Was rozpocznie rok szkolny albo akademicki, wracając do regularnej pracy i wzmożonego wysiłku intelektualnego. Istnieje kilka czynników wpływających na prawidłowe funkcjonowanie mózgu, m.in. odpowiednia ilość snu, ruch oraz zbilansowana dieta. Co ciekawe, w organizmie, któremu nie dostarczono wystarczającej ilości składników odżywczych, neurony będą słabiej przewodzić impulsy nerwowe. W konsekwencji może to wywołać problemy z pamięcią i koncentracją.

sesja homemade 2 (12)

Zdrowe przekąski na lato.

Lato sprzyja zdrowej i dietetycznej kuchni. Podczas upałów zazwyczaj jadamy mniej, a kiedy jesteśmy już głodni, sięgamy po sezonowe owoce i lekkostrawne potrawy, na pewno mniej tłuste niż te wybierane jesienią i zimą. Przygotowaliśmy dla Ciebie pięć propozycji letnich przekąsek, których przygotowanie nie zajmie więcej niż 15 minut. Wszystkie podawane są na zimno, tak więc możesz próbować ich w domowym zaciszu albo w wersji na wynos – zabierając ze sobą do pracy czy na piknik!

vege

5 warzyw, które powinny znaleźć się w Twojej diecie.

O tym, że warzywa są zdrowe, wiedzą chyba wszyscy. O tym, że wzmacniają odporność, są podstawą diety odchudzającej i przeciwdziałają wielu chorobom – także. Słyszeliście jednak, że ich dzienna dawka powinna wynosić aż 600-700 g? Wynika z tego, że powinny znajdować się w niemal każdym posiłku! Mogą występować w postaci surowej, jako soki (świeżo wyciskane), koktajle, a także zupy.

jadłonomia

TOP 10 polecanych przez nas książek kucharskich.

Homemade zrodziło się z pasji do gotowania, domowych posiłków i zdrowego jedzenia. Lubimy zarówno gotowe przepisy, jak i spontaniczny miszmasz w kuchni. Przygotowaliśmy dla Was listę 10 książek kulinarnych, do których warto zajrzeć. Znajdziecie wśród nich propozycje dla osób, które lubią spędzać długie godziny w kuchni, jak i tych z Was, którzy wolą proste i szybkie posiłki.

homemade sesja 1 (60)

W 7 zup dookoła świata.

Wiedzieliście, że historia zupy sięga początków historii ludzkości? Istnieją hipotezy, że już neandertalczycy gotowali pierwsze zupy ze skóry zwierzęcej, wody oraz roślin. Tracili oni zęby na długi czas przed śmiercią, więc była to doskonała potrawa, zapewniająca im przetrwanie. Pierwsze zupy przyrządzano w muszlach oraz wydrążonych kamieniach, które w późniejszym czasie wykładano skórą.

homemade sesja 1 (43)

9 wspaniałych właściwości imbiru.

Imbir to roślina występująca głównie w Azji, na Wyspach Oceanu Spokojnego, w Indiach, Ameryce Południowej czy Afryce. Już w starożytnych Chinach imbir cieszył się uznaniem rośliny, która łagodzi objawy wielu chorób. Dzisiaj imbir stosowany jest jako przyprawa do potraw i bardzo skuteczne lekarstwo na przeziębienie czy mdłości.