Mimo że makaron jest jednym z podstawowych składników dań kuchni włoskiej, to jego korzenie sięgają nieco dalej, bo aż do Chin. Istnieją dziesiątki, a nawet setki rodzajów makaronów, a ich nazwy są zazwyczaj ściśle związane z regionami we Włoszech. Poniżej znajdziesz makaronowy alfabet, a w nim najpopularniejsze odmiany tego produktu!
Anchellini – ze względu na jego rozmiar, stosowany jest w rzadkich zupach i zupach warzywnych.
Anelli Siciliani – ma kształt pierścieni. Dodaje się go do sałatek oraz zup.
Armonie – krótki makaron o falbaniastej formie. Ma podobne zastosowanie, co anchellini.
Ballerine – falbany zawijają się w kształt rożka. Występuje w sałatkach oraz dodatkach do zup.
Bigoli – przypomina spaghetti, ale jest grubszy i bardziej mięsisty (około 3 mm średnicy).
Bucatini – od włoskiego „buco” oznaczającego „dziurę”. Są to długie, cienkie rurki z dziurą w środku. Wytwarza się je z pszenicy durum.
Cannelloni – rurki tego makaronu mają szeroką średnicę, pozwalającą na wypełnienie jego środka przeróżnymi dodatkami. Najczęściej stosowany w zapiekankach.
Capelli d’angelo – co oznacza „włosy anioła”. Jest bardzo cienki i delikatny, dodawany zazwyczaj do zup. Najczęściej formuje się go w gniazda. Jest wytwarzany z pszenicy albo gryki. Doskonale komponuje się też z mięsami.
Casarecci – to skręcone płaskie kawałki ciasta. Włoskie casarecci dodaje się do sosów.
Cappelletti – makaron w postaci pierożków z farszem warzywnym, serowym lub mięsnym.
Cavatelli – swoją formą przypomina miniaturowe bułki do hot dogów.
Conchiglie/ Conchigliette/ Conchiglioni – ma kształt muszli. Występuje w różnych rozmiarach.
Coquillettes – krótki makaron w kształcie kolanek. Dodaje się go do zup i sosów mięsnych.
Creste di galli – oznacza „koguci grzbiet”. Tak też wygląda!
Dischi – ma okrągłą formę, przypominającą skorupę ślimaka.
Farfelle – to po włosku „motyl”. Makaron ma kształt kokardek.
Fettuccine – długie, wąskie (na około 8 mm) wstążki z dodatkiem jaj.
Fusilli – to popularne świderki. Ze względu na swoją wielkość, pasują zarówno do ciężkich, jak i lżejszych sosów, sałatek oraz zup.
Grano – krótki makaron używany do lekkich zup.
Italiana – krótkie rurki przecięte wzdłuż.
Lasagne – nazwa odnosi się do samego makaronu, jak i przyrządzanej na jego bazie potrawy. Lasagne ma kształt szerokich, płaskich prostokątnych płatów.
Lumachine – makaron o ciekawym kolistym kształcie, dodawany do zup i sałatek.
Mafalde – ma kształt prostokąta z obustronnie pofalowanymi brzegami.
Malloreddus – krótki makaron pochodzący z Sardynii.
Merletti – przypomina wydzierganą serwetkę.
Mostaccioli – krótki, skośnie cięty makaron o dużej średnicy.
Orecchiette – znany też jako uszka. Ma grube brzegi i cienki środek. Tradycyjnie robi się go z mąki semolina, wody i soli.
Orzo – przypomina ziarenka ryżu. Ma bardzo szerokie zastosowanie. Największą popularnością cieszy się w Grecji.
Pappardelle – od włoskiego „pappare”, co oznacza „pożerać”. To puszysty makaron wykonywany na bazie jajek. Dobry do gulaszu i ciężkich sosów.
Pennine/ Penne – krótkie, skośnie cięte rurki, gładkie albo karbowane. Penne występuje zwykle w sosach warzywnych.
Pizzoccheri – makaron gryczany, popularny w północnych Włoszech.
Ravioli – to pierożki z nadzieniem warzywnym, mięsnym, rybnym, serowym albo z sera ricotta.
Rigatoni – „rigati” to po włosku „pasiasty”. Są to proste tuby z prążkami.
Ruotine – ma kształt kierownicy.
Sagnarelli – prostokątne płaty długości ok. 5 cm o postrzępionych brzegach.
Semi di Melone – drobny makaron, kształtem przypominający migdały.
Spaghetti – najpopularniejsza odmiana makaronu. Jego średnica wynosi 1,8-2,4 mm. Serwuje się go zazwyczaj z sosem neapolitańskim, bolońskim lub carbonara.
Tagliatelle – ma wiele odmian i wielkości. Są to płaskie, szorstkie wstążki, dostępne w kolorach naturalnym i zielonym.
Tortellini – niewielkie zawijane pierożki z mięsnym nadzieniem.
Trottole – w kształcie spirali.
Ziti – długie rurki, które doskonale nadają się do wypełnienia ich sosem.