jadłonomia

TOP 10 polecanych przez nas książek kucharskich.

Homemade zrodziło się z pasji do gotowania, domowych posiłków i zdrowego jedzenia. Lubimy zarówno gotowe przepisy, jak i spontaniczny miszmasz w kuchni. Przygotowaliśmy dla Was listę 10 książek kulinarnych, do których warto zajrzeć. Znajdziecie wśród nich propozycje dla osób, które lubią spędzać długie godziny w kuchni, jak i tych z Was, którzy wolą proste i szybkie posiłki. Część tytułów zawiera przepisy na dania wegańskie, wegetariańskie oraz bezglutenowe.

Ewa Chodakowska, Tomek Woźniak
Gotuj z nami. Smacznie, tanio i szybko!

Zmotywowała Polaków do ćwiczeń, zdrowego odżywiania, umiejętnego kształtowania sylwetki i – jak się później okazało – także charakteru. Teraz wespół z Tomkiem Woźniakiem wydała swoją pierwszą książkę kulinarną. Mowa tu oczywiście o znanej wszystkim Ewie Chodakowskiej. Pozycja zawiera 37 przepisów na śniadania, przekąski, dania mięsne i wegetariańskie oraz desery, które bez problemu przygotujecie z ogólnodostępnych i niedrogich składników.

Marta Dymek
Jadłonomia. Kuchnia roślinna. 100 przepisów nie tylko dla wegan

Autorką książki jest Marta Dymek, znana z programu „Dzień dobry TVN” i najpopularniejszego polskiego bloga o kuchni roślinnej Jadlonomia.com, który w 2013 roku otrzymał tytuł Kulinarnego Bloga Roku. To aż 100 przepisów dla fanów kuchni wegańskiej. Ciasto czekoladowe z buraka, chrupiące chipsy z kapusty, połączenie pietruszki z gruszką – to tylko niektóre ze zwariowanych pomysłów Marty.

Pysznie i zdrowo od rana do wieczora. Najlepsze przepisy z programu Dzień Dobry TVN

Pozostajemy jeszcze przez chwilę przy stacji TVN. W książce znajdziecie przepisy na zdrowe i smaczne posiłki: przekąski, śniadania, dania obiadowe, kolacje i niskokaloryczne desery. Wśród autorów znajdują się między innymi Andrzej Polan (znany też z programu „Polska ze smakiem”, emitowanego na antenie kanału telewizyjnego Kuchnia+), blogerka kulinarna Daria Ładocha oraz Beata Śniechowska, która zwyciężyła II edycję programu „MasterChef”.

Dorota Świątkowska
Moje wypieki i desery

Dorota Świątkowska zebrała najlepsze przepisy prezentowane przez 6 lat na jej blogu (Mojewypieki.com) i umieściła je w jednej książce. To prawdziwa gratka dla fanów słodkości.

Dominika Wójciak
Warzywo. 100 sposobów na jarzynę

Propozycja na pewno przypadnie do gustu fanom kuchni wege. Dominika Wójciak, zwyciężczyni trzeciej edycji „MasterChefa”, stawia na sezonowe warzywa, takie jak buraki, ziemniaki, rabarbar, bób, dynię, fasolę i cukinię. Tworzy z nich niesamowite kompozycje. Jednymi z ciekawszych są: burger z fasoli, burak po burgundzku, chleb z bananem i cukinią oraz chałwowa owsianka z dynią.

Szymon Kubicki
Facet i kuchnia. Smacznie, kreatywnie i bez glutenu

Aż 130 przepisów z kuchnią bezglutenową, dla wszystkich tych, którzy hołdują filozofii slow food. Są to kreatywne propozycje potraw, które przypadną do gustu osobom lubiącym kulinarne eksperymenty.

Katarzyna Jankowska
Mama alergika gotuje. Tradycyjnie

Tylko alergicy są w stanie zrozumieć, jak trudne jest przyrządzenie tradycyjnych i smacznych potraw, które będą odpowiednie dla osób cierpiących z powodu rozmaitych nietolerancji pokarmowych. W książce znajdziecie przepisy na dania, z których wyeliminowano najpopularniejsze alergeny: mleko, jajka, orzechy, kakao, soję, seler i miód. 78 z nich nie zawiera glutenu. Więcej propozycji znajdziecie na blogu autorki – Mamaalergikagotuje.pl.

Mariola Jarocka
Dzieci gotują, czyli kuchnia pełna przygód

Gotujecie ze swoimi pociechami? W takim razie ta propozycja jest właśnie dla Was. To proste przepisy połączone z barwnymi obrazkami i historiami, przygoda, w którą wprowadza dzieci kuchenny skrzat Obieżyświat. W końcu nie od dziś wiadomo, że gotowanie i dobra zabawa idą ze sobą w parze.

Joanna Gorzelińska
Piramida w kuchni. Na wynos

Doskonała propozycja dla osób, które spędzają dużo czasu w pracy i chcą przy tym zdrowo się odżywiać. To przepisy na proste dania pakowane do lunchboxa, doskonałe na wynos.

Joanna Anger, Anna Piszczek
Alaantkowe BLW. Od niemowlaka do starszaka. Domowa książka kucharska

BLW jest metodą rozszerzania diety, której autorami są Gill Rapley i Tracey Murkett. Skupia się ona wokół żywienia, mającego na celu rozwój umiejętności chwytania i żucia u najmłodszych. Alaantkowe BLW to zbilansowane posiłki dla maluchów, które przypadną też do gustu starszym dzieciom i dorosłym. Są wśród nich potrawy tradycyjne, przekąski, śniadania, dania na wynos oraz desery. Dodatkowo – dania bezglutenowe i wegańskie.