sesja homemade 2 (12)

Zdrowe przekąski na lato.

Lato sprzyja zdrowej i dietetycznej kuchni. Podczas upałów zazwyczaj jadamy mniej, a kiedy jesteśmy już głodni, sięgamy po sezonowe owoce i lekkostrawne potrawy, na pewno mniej tłuste niż te wybierane jesienią i zimą. Przygotowaliśmy dla Ciebie pięć propozycji letnich przekąsek, których przygotowanie nie zajmie więcej niż 15 minut. Wszystkie podawane są na zimno, tak więc możesz próbować ich w domowym zaciszu albo w wersji na wynos – zabierając ze sobą do pracy czy na piknik!

Sałatka z arbuzem

To szybka przekąska ze świeżych warzyw i arbuza. Podstawą Twojej sałatki będą: arbuz oraz pomidory. Pozbądź się pestek arbuza. Następnie pokrój go w kostkę. Zrób to samo z pomidorem. Dodaj paprykę i nieobranego ogórka. Mogą być także plasterki rzodkiewki. Dolej dwie łyżki oliwy i wymieszaj z pozostałymi składnikami. Pokrój fetę na kostki i dołóż kilka listków mięty (pociętych na paski). Dokładnie wszystko wymieszaj! Teraz czas na sos. Zmiksuj fetę, odrobinę mięty i jedną cebulę dymkę z oliwą, oregano oraz jogurtem naturalnym. Nie zapomnij o soli i pieprzu. Przygotowany sos wlej do sałatki i wymieszaj. Gotowe!

Warstwowy jogurt  z owocami sezonowymi

To przekąska, która nie tylko dobrze smakuje, ale też wygląda. Będzie Ci potrzebna szklanka lub – w wersji na wynos – przezroczysty plastikowy kubek. Wyciśnij sok z truskawek i jagód. Następnie zmieszaj go z dwiema łyżeczkami cukru trzcinowego. Wlej odrobinę na dno szklanki. Następnie dodaj warstwę owoców oraz warstwę jogurtu naturalnego. Powtórz tę czynność jeszcze raz lub dwa, aż zapełnisz całe naczynie.

Kanapki z hummusem i rzodkiewką

Hummus jest bogaty w białko pochodzenia roślinnego, żelazo i błonnik. To doskonała przekąską, która wpływa pozytywnie na przemianę materii, obniża cholesterol oraz wzmacnia barierę ochronną organizmu. Wybierz ulubione pieczywo. Rozsmaruj na nim hummus. Możesz zrobić go samodzielnie lub zdecydować się jeden z naszych produktów: chrzanowy, z curry, z kolendrą lub klasyczny. Na koniec dodaj kilka plasterków rzodkiewki!

Koktajl arbuzowo-melonowy

Ugasi pragnienie i poradzi sobie z lekkim głodem. Do przygotowania tego koktajlu będziesz potrzebować 50 dag miąższu arbuza, cytrynę, melon i kilka listków mięty. Na początku opłucz listki mięty, zalej je wrzątkiem, zostaw do wystudzenia i odcedź. Tak powstały napar zmiksuj z miąższem melona i świeżą miętą. Użyj też kilku kropel soku z cytryny. Następnie dodaj zmiksowany miąższ z arbuza. Powinny powstać dwie warstwy koktajlu!

Chłodnik

Jest tradycyjną potrawą kuchni polskiej i litewskiej. Jego podstawę stanowi ugotowana botwina ze zsiadłym mlekiem bądź kwaśną śmietaną. Wśród naszych zup znajdziecie chłodnik z dodatkiem rzodkiewki – w 100 % naturalny, bez konserwantów i sztucznych barwników.